RA(z)Stavišče

Galerijski prostor v Zavodu RAST Ruše, imenovan RA(z)Stavišče, je namenjen ljubiteljski umetnosti, likovnim delom otrok in delom, prispelim na razpisane natečaje. RA(z)Stavišče krasi tudi likovno delo mlade in perspektivne umetnice iz Ruš, Maje Huter.

 1. Zima.

Razstava likovnih del iz delavnice. Likovna dela so prikazovala zimo, snežake in sneg. Izdelana so bila v mešani tehniki kolaž papirja in vate.

 • Prešernovo skozi oči otrok

Razstava likovnih del, prispelih na natečaj »Prešernovo skozi oči otrok«. Likovna dela so bila ustvarjena izpod rok osnovnošolskih otrok in so prikazovala slovenskega velikega pesnika Franceta Prešerna.

 • Glazerjev literarni natečaj. Na ogled od 21. 3. do 16. 4. 2023.

Razstava del Glazerjevega literarnega natečaja ob 130-letnici rojstva Janka Glazerja, 21. marca in izsekov iz vseh področij delovanja pesnika. Razstavljali so dijaki GSKŠFR, varovanci VDC Polž, enota Ruše in splošna javnost.

 • Naš planet. Na ogled od 26. 4. 2023 do 17. 5. 2023.

Likovna razstava je nastala ob lutkovni predstavi »Križem kapica« (KUD Svoboda, Bistrica ob Dravi, sekcija Korenine), kateri je sledila likovna delavnica. Dogodek je potekal ob Svetovnem dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila. Z otroki smo, v sodelovanju s Škratovo vilo, risali in ustvarjali prstne odtise na zastavice iz odpadnega tekstila, ki so junija tvorile najdaljšo verigo srčnih želja, miru in prijateljstva. Ponovna uporaba materialov je le eden izmed načinov ohranjanja planeta Zemlje. Razstavljali so predšolski otroci iz vrtca Ruše in Kreativno šiviljski kotiček Zavoda RAST Ruše.

 • Razstava v okviru Tedna ljubiteljske kulture: Gledališče in lutke v likovni umetnosti. Na ogled od 19. 5. do 16. 6. 2023.

V Tednu ljubiteljske kulture, ki je v Zavodu Rast Ruše trajal med 22. 5. in 26. 5. 2023, smo dobili obisk učencev 6. razreda Osnovne šole Janka Glazerja Ruše in njihovih prijateljev iz Češke. V četrtek, 25. 5. 2023 so nas obiskali z namenom spoznavanja slovenske kulture in deljenja zanimivosti iz Češke. V ta namen smo pripravili plesno in likovno delavnico, na kateri so na obris Slovenije in Češke narisali in napisali, kar jim je na obisku v Sloveniji najbolj ostalo v spominu ter kaj predstavlja njihovo državo Češko.

Razstavljena so tudi bila prispela dela na likovni natečaj »Gledališče in lutke v likovni umetnosti«, kar je bila rdeča nit celotnega Tedna ljubiteljske kulture.

 • Samostojna razstava Maje Huter, Likovno društvo Rulik, Ruše. Na ogled od 20. 6. do 13. 7. 2023.

Razstava je prikazovala likovna dela različnih tehnik mlade perspektivne umetnice Maje Huter. Maja je članica Likovnega društva Rulik, Ruše in študentka vizualnih komunikacij na Fakulteti za dizajn v Ljubljani. S svojimi likovnimi deli je želela obiskovalce popeljati v svet raznolikih tehnik in motivov, s katerimi se je seznanjala v zadnjih letih.

 • Samostojna razstava slikarja Janeza Repnika. Na ogled od 17. 7. do 10. 8. 2023.

Na ogled je bila razstava slikarja in člana Društva likovnih umetnosti v Mariboru DLUM Janeza Repnika. Skozi svoja dela smo spoznali njegov pogled na svet in razumevanje medsebojnih odnosov in življenja navadnega delovnega človeka. Živi in ustvarja na Muti.

 • Razstava Društva upokojencev Smolnik, »Zgodbe v kamenju, lesu, barvah«. Na ogled od 16. 8. do 8. 9. 2023.

Člani DU Smolnik so razstavljali svoja likovna dela, ki so pripovedovala zgodbe v kamenju, lesu in barvah. Prav tak naslov so si izbrali zaradi materialov, ki so jih uporabili pri izdelovanju svojih umetnin.

 • Razstava Društva upokojencev Ruše. Na ogled od 12. 9. do 29. 9. 2023.

Čas poletja so zaključili člani in članice Društva upokojencev Ruše. Predstavljali so svoja likovna dela v slikarskih tehnikah in najrazličnejših motivih. Otvoritev razstave je bila v torek, 12. 9. 2023, ob 10. uri. Otvoritev je popestril pester kulturni program in druženje ob pogostitvi.

 1. Arhitektura Ruš in okolice – javni objekti. Na ogled od 3. 10. do 3. 11. 2023.

Od 3. 10. do 3. 11. 2023, je bila na ogled fotografska razstava »Arhitektura Ruš in okolice – javni objekti«. Z natečajem smo želeli spodbuditi občane občine Ruše in okolice k opazovanju podrobnosti na javnih stavbah v Rušah in okolici.

Otvoritev razstave, v torek, 3. 10. 2023, ob 10. uri, je bila v okviru projekta »Pokloni čas, polepšaj dan«, tedna otroka, Mednarodnega dneva starejših in Tedna evropske kulturne dediščine. Razstavljene so bile fotografije ljubiteljskega fotografa Igorja Korena, Darje Vizjak, člana Likovnega društva Rulik, Ruše Gregorja Dvornika, varovancev VDC Polž Maribor, enota Ruše ter učencev Osnovne šole Janka Glazerja Ruše.

 1. Razstava gobelinov Inge Mohorko. Na ogled od 7. 11. do 30. 11. 2023.

Inge Mohorko, članica DU Ruše, je razstavljala svojo zbirko gobelinov, ki jih najraje ustvarja v zimskem času. Nekateri gobelini so bili darilo za njene najbližje, nekateri pa za njeno zbirko. Najraje ustvarja gobeline z motivom rož, saj je po izobrazbi biologinja.

 1. Razstava božičnih okraskov in kvačkanih izdelkov Anke Esih in Nine Mori z lesenimi izdelki Borisa Drozga. Na ogled od 1. 12. do 5. 1. 2024.

Razstavljeni so bili ročno izdelani božični okraski in adventni venčki, ki so nastali izpod kreativnih rok udeležencev praznične delavnice. Izdelki so delo otrok iz vrtca, srednješolcev, uporabnikov VDC Polž, enota Ruše ter uporabnikov zavoda. Zraven so bili razstavljeni tudi kvačkani izdelki Anke Esih in Nine Mori. Celotno razstavo so zaključili leseni izdelki Borisa Drozga, ki se z izdelavo iz lesa ukvarja že 10 let.

 1. Razstava izdelkov dobrodelnosti – Unicefova prireditev.

V Občini Ruše praznujemo Unicefov dan 17. decembra in je namenjen dobrodelnosti in srčnosti. Pod letošnjim sloganom »Kako se počutiš?« smo pozvali občane in občanke k dobrodelnosti. Povabili smo jih, da donirajo ročno izdelane igračke, oblačila, copatke, kapice, rokavičke za dojenčke in otroke vseh starosti. Izdelki so bili razstavljeni v RAzSTavišču ob Unicefovi prireditvi »Kako se počutiš?«, ki je bila v četrtek, 14. 12. 2023, ob 17. uri v veliki dvorani Zavoda RAST Ruše. Donirani izdelki so nato bili poslani k otrokom, ki jih najbolj potrebujejo.